Het vetstrijder programma

Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google

Het Amsterdamse riool slikt het niet meer

Amsterdam, 18 juli 2018

Vet en olie in het riool is een gigantisch probleem in Amsterdam. En daar betalen we een steeds hogere prijs voor. Om onze riolen er weer bovenop te helpen, lanceert SwiftComply de campagne vetstrijder. Dit initiatief richt zich op de Amsterdamse horecasector en wordt ondersteund door Waternet en Koninklijke Horeca Nederland.

Elke dag lozen we in Amsterdam vier ton vet in het riool via de gootsteen. Dat zijn 20 volle badkuipen met frituurolie, braadvet en etensresten. De kosten voor de schoonmaak van de riolen en de zuivering van het water lopen jaarlijks op tot in de miljoenen. Bovendien gaan er zo ook tonnen potentiële biobrandstof verloren.

<html> <head> <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0, maximum-scale=1.0, user-scalable=0"> <title>Vetstrijder</title> <style type="text/css"> html{ margin: 0; height: 100%; overflow: hidden; } iframe{ position: absolute; left:0; right:0; bottom:0; top:0; border:0; } </style> </head> <body> <iframe id="typeform-full" width="100%" height="100%" frameborder="0" src="https://lilyvanhende.typeform.com/to/mFockE"></iframe> <script type="text/javascript" src="https://embed.typeform.com/embed.js"></script> </body> </html>

COMMUNITY

Het is wettelijk geregeld dat (bijna) alle restaurants zo’n vetafscheider moeten installeren. Helaas worden de vetafscheiders vaak slecht of te weinig onderhouden. Resultaat: alsnog dichtgeslibde leidingen, verstoppingen in het riool en veel kosten voor Waternet en de restauranthouders.

Waternet, de gemeente Amsterdam en het Ierse SwiftComply bouwen daarom samen aan een community van ondernemers die de strijd aangaat tegen olie en vet. Speerpunt van deze beweging is de campagne vetstrijder. Die stelt dat iedereen het verschil kan maken. Van de uitbater zelf tot en met de obers en de afwassers.

DIGITALE TOOL

Noem het een digitaal platform, een beheerstool of een webapplicatie, dat doet er niet toe. SwiftComply is een (gratis) webapplicatie voor horecaondernemers. SwiftComply komt niet je vetafscheider leegmaken, je leidingen ontstoppen of je riool schoonmaken.

Het Ierse SwiftComply bouwde een tool waarmee de horecazaken voortaan meer inzicht krijgen in de onderhoudscyclus van hun vetput. Op die manier kunnen ze makkelijk voldoen aan alle Europese regels en dure onderhoudskosten vermijden. Tegelijk halen ze het Amsterdamse riool uit de put. Een win-win voor iedereen.

Meer informatie over de campagne is te vinden via vetstrijder.nl. Alle Amsterdamse horecazaken, ook zij die vandaag nog geen vetafscheider hebben, kunnen zich er meteen inschrijven en gebruik maken van het platform.

PARTNERS

De campagne Vetstrijder is een initiatief van het Ierse bedrijf SwiftComply, dat focust op ondernemen met respect voor het milieu. De campagne wordt ondersteund  door Waternet, dat instaat voor het structureel onderhoud van de riolen, en Koninklijke Horeca Nederland, dat de belangen behartigt van de Nederlandse horecasector.

WATERNET

Jeroen de Boer van Waternet: “De kosten voor het onderhoud van de riolen blijven elk jaar stijgen. En hoe meer wij de weg op moeten voor ontstoppingen, hoe meer overlast voor de gewone Amsterdammer. Door vet in het riool te voorkomen, bestrijd je niet alleen de gevolgen maar pak je het probleem bij de bron aan. Net daarom ondersteunen wij deze campagne.”

KONINKLIJKE HORECA NEDERLAND

Eveline Doornhegge van KHN: ”De trend om duurzamer te eten zet zich onverminderd door. Consumenten, maar ook horecaondernemers hebben dit goed begrepen. Wij steunen Vetstrijder omdat duurzaamheid zich ook moet doorzettenachter de schermen. Ook KHN zet in op duurzaam ondernemen en geeft advies aan horecaondernemers over hoe ze vet in het afvalwater kunnen vermijden. Het platform van SwiftComply is daar nu een mooie aanvulling op, vanuit een horecavriendelijke benadering.”

Download logo’s en afbeeldingen in hoge resolutie.

PERSCONTACT:

Lily Van Hende Country Manager SwiftComply TQ gebouw, Singel 542, 1017 AZ Amsterdam +31 613 828 903 +31 2 0893 2900 lily.vanhende@swiftcomply.com

vetstrijder skyline