Waarom de European FOG Summit het verschil maakt

Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google

European FOG Summit 2019

Continue in English

De allereerste Europese FOG Summit in Amsterdam zit erop. Tijd om even terug te blikken en na te denken over alle nieuwe inzichten en ideeën die er werden gedeeld. We hadden de eer om toonaangevende experts te ontvangen uit Europa en de Verenigde Staten. Allemaal beklommen ze het podium, deelden ze hun ervaringen met fat, oil & grease (FOG) en lieten ze hun licht schijnen op enkele grote uitdagingen waar steden in Europa mee te maken krijgen.

Voor we dieper ingaan op deze nieuwe inzichten, eerst nog iets over het hoe en het waarom van het event. Wat waren de doelen van de European FOG Summit en waarom besloten we deze te organiseren?

 

Het doel van de FOG Summit

Het doel van de Summit was helder als pompwater: FOG-innovators en Europese professionals in afvalwaterverwerking samenbrengen voor een unieke dag vol boeiende inzichten en ideeën voor nieuwe samenwerkingen. Partnerships die op hun beurt kunnen leiden naar innovatieve methodes om fatbergs te bestrijden en FOG beter en duurzamer te managen.

Dat duurzaam management is hard nodig: de rioolnetten van onze steden staan onder steeds grotere druk door de groeiende bevolking en het stijgend aantal voedingsbedrijven zoals horecazaken. Daarom moeten er dringend nieuwe manieren ontwikkeld worden om fat, oil & grease beter te beheren en de duurzaamheid van onze steden ook op de langere termijn te garanderen.

Doelbewust nodigden we sprekers uit van over de hele wereld, om zo een écht globaal beeld van FOG te geven. Alles draaide die dag om het delen van succesverhalen, tegenslagen en misstappen onderweg, zodat professionals én het publiek konden leren hoe ze beter kunnen omgaan met vet en viezigheid.

Samenwerking is de motor van innovatie – en dat wilden we graag in de verf zetten. Niet alleen door de eerste Europese FOG Summit te organiseren, maar ook door de specifieke locatie van het event. Vorig jaar lanceerden we in Amsterdam samen met Waternet de geslaagde campagne Vetstrijder. We staken ook de hand uit naar de Amsterdamse horecaondernemers, om zo het bewustzijn te vergroten over de groeiende dreiging van fatbergs.

Kortom: wij geloven dat continu overleg en permanente vorming de sleutel is om eindelijk te veranderen hoe mensen denken over en omgaan met FOG.

Welke sprekers waren er?

Bij het selecteren van de sprekers wilden we ervoor zorgen dat we de hele dag door een holistisch beeld van het FOG-ecosysteem konden schetsen. We contacteerden sprekers werkzaam in de volledige FOG-levenscyclus, waaronder FOG-managers, consultants, watermaatschappijen en bedrijven uit de afvalwaterindustrie, hospitality en de academische wereld.

We wilden er ook voor zorgen dat er mensen kwam spreken die actief de grenzen willen verleggen op het vlak van FOG, en dit op nieuwe en interessante manieren die het waard zijn om te delen met het grote publiek.

Een andere factor die de keuze van de sprekers beïnvloedde, was geografische spreiding. Omdat we een totaalbeeld wilden geven van de wereldwijde FOG scene kozen we voor sprekers uit diverse regio’s, die ons een uniek perspectief konden geven over FOG management in hun stad of regio. Een van de hoogtepunten was een panelgesprek met niet minder dan 7 verschillende nationaliteiten.

“Ik dacht dat we alleen waren in onze strijd tegen fatbergs. Tot ik zoveel mensen over de hele wereld tegenkwam die precies hetzelfde doen als wij. FOG is een globaal probleem en de wetgeving en normen moeten dringend beter.” Stephen Edwards, Network Protection and Enforcement officer bij Southern Water

Continu overleg & opleiding

De FOG Summit bewijst opnieuw dat continu overleg en opleidingen essentieel zijn om het probleem te stoppen aan de bron. Professionals in de afvalwatersector moeten hun denkwijze over FOG-management veranderen en zich richten op het proactief engageren van elke stakeholder in het FOG-ecosysteem. Veel van onze sprekers brachten bemoedigende voorbeelden mee van de positieve impact die ze hebben ervaren tijdens campagnes naar het grote publiek, die mensen bewust maken van de effecten van FOG en hoe fatbergs kunnen worden.

We moeten onze triomfen meer in de verf zetten, want professionals in de afvalwatersector doen geweldige dingen. We weten het alleen vaak niet. De FOG Summit doet ons ontdekken waar onze collega’s zoal mee bezig zijn. We moeten onze successen vieren, want ik weet dat ze gebeuren.” Barry Orr, inspecteur bij de stad London

De enige langetermijnoplossing voor FOG is om ervoor te zorgen dat de steden FOG samen beheren aan de bron. De tijd en kosten die steden moeten investeren in de schoonmaak van fatbergs zijn enorm. Europa bevindt zich nog steeds mijlenver van de VS op het vlak van bewustzijn en regulering, wat het belang van events als de FOG Summit extra onderstreept.

We moeten meer met mensen praten en overleggen, investeren in opleidingen en trainingen – maar er ook voor zorgen dat FOG in de eerste plaats niet in het riool belandt.” Oliver Loebel, Secretaris-Generaal at Eureau

De fatberg dreiging

De Britse watermaatschappij Thames Water geeft maandelijks meer dan 1 miljoen pond uit aan het verwijderen van fatbergs en rioolblokkades – enkel alleen in de regio Londen. Ze moeten afrekenen met liefst 55.000 fatbergs en blokkades per jaar. De meest beruchte was de Whitechapel Fatberg, een vetklomp met het gewicht van maar liefst 11 dubbeldekkerbussen. Het duurde drie weken om met een team van acht mensen de fatberg te verwijderen.

Nog alarmerender zijn de gezondheidsrisico’s van fatbergs voor de bevolking. Fatbergs bevatten meestal een heleboel gevaarlijke bacteriën, waaronder listeria, campylobacter en E-coli. Deze bacteriestammen blijken zelfs te overleven wanneer ze met geneesmiddelen werden behandeld.

De schade aan het milieu is even groot. Wanneer oliën in contact komen met water, vormen ze een film die de hoeveelheid zuurstof in het water fors doet afnemen. Zuurstof die waterorganismen nodig hebben om te kunnen overleven. Als zodanig leidt deze vervuiling tot continu onderhoud en opruiming, wat buitengewoon duur en tijdrovend is.

De toekomst van FOG

Het doet ons enorm plezier dat we zoveel mensen hebben kunnen samenbrengen die zich actief inzetten om de perceptie van FOG en het beheer ervan in Europa te veranderen. Dank ook voor de fantastische feedback van onze deelnemers. Het is duidelijk dat als we onze steden en het milieu ook op de lange termijn willen beschermen, we FOG-management vandaag en morgen veel hoger op de agenda moeten plaatsen.

In de nabije toekomst wil ik dat FOG hoger op de agenda staat bij overheden en dat we meer samenwerken om het fatberg-probleem op te lossen.” Nienke de Wilde, Bureauhoofd Inspectie en Handhaving bij DCMR

Er bestaat geen magische oplossing voor het nog steeds onderschatte FOG-probleem, dat impact heeft op de hele samenleving. Daarom moeten we continu blijven inzetten op samenwerking, opleiding en communicatie.

Onze ambities stoppen hier niet. We willen een voortrekkersrol blijven spelen in de wereldwijde beweging voor een duurzaam FOG-management. Daarom bereiden we nu al een nieuwe FOG Summit voor. Neem gerust contact op als u als eerste op de hoogte wil zijn van de datum, sprekers en locatie.