Amsterdam

European FOG Summit

06 / 03 / 2019
Days
Hours
Minutes
Seconds

De toekomst van FOG is nu

Onze riolen krijgen het steeds harder te verduren door vet en olie. Fatbergs of vetophopingen zijn een probleem geworden waar elke stad mee te maken krijgt. Voornaamste oorzaken? Een groeiende bevolking en een stijgend aantal horecazaken. Hoog tijd dus om FOG (Fat, Oil & Grease) op een nieuwe manier aan te pakken.

Meer kennis is de sleutel tot betere oplossingen. Daarom brengen we in maart voor de eerste keer de slimste en beste FOG-specialisten samen in Amsterdam. Gerenommeerde sprekers delen hun visie op FOG met het publiek. Je maakt er kennis met hun inzichten op vlak van FOG management, afvalwater en grondstoffenbeheer.

Belangrijke info

Toegang tot de European FOG Summit is gratis voor overheidsmedewerkers. Ook regulerende agentschappen en privébedrijven zijn meer dan welkom op het event. Contacteer ons voor tickets of voor meer details over het evenement.

Reis je af naar Amsterdam vanuit het buitenland? Wij helpen je graag met het plannen van je reis en het regelen van de accommodatie. SwiftComply kan voor jou bijvoorbeeld een kamer regelen in ons hotel. Op die manier geniet ook jij van dezelfde voorwaarden.

Locatie: Korte Ouderkerkerdijk 7, 1096 GB Amsterdam, Nederland.

Ochtend:

Het gevaar van FOG

09.15-10.00

Hoe vetafscheiders werken

 • Ken Loucks, Interceptor Whisperer

10.00-10.30

Fatbergs: internationaal research

 • Tom Curran, Lector aan de universiteit van Dublin

10.30-10.45

Pauze met drankjes

10.45-11.25

Panel + Q&A: Een nieuwe mentaliteit in de keuken

 • Nienke de Wilde, Bureauhoofd inspectie en handhaving, DCMR Milieudienst Rijnmond
 • Taco van der Meer, CEO, The Albus Hotel
 • Elizabet Mulder, CEO/owner at Het Groene Paleis
 • Jeroen de Boer, uitvoering ✶ watercyclus ✶ riolering ✶ drinkwater ✶ officier van dienst

Middag:

FOG: een diverse aanpak

11.30-12.30

FOG op wereldschaal (deel 1)

 • Rudiger Heidebrecht, Duitse maatschappij voor water, afvalwater en afval
 • Barry Orr, WEAO, watermaatschappij in London, Ontario
 • Stephen Edwards, Infrastructuurbescherming en Handhaving bij Southern Water
 • Simon Stevens, Riopact
 • Cassandra Mac, Management Assistant at City of Tempe
 • Andrew England,

  FOG Manager in de Dublin regio, Noonan

12.30-13.30

Lunchpauze

13.30-14.30

FOG op wereldschaal (deel 2)

Namiddag:

Grondstoffen herwinnen

14.30 - 15.00

De toekomst van FOG

 • Andrew Bird, Hoofdfuturoloog Futurologies Consulting

15.00 - 15.45

Afvalvrij tegen 2020: duurzaam afvalbeheer in een circulaire stad

 • Oliver Loebel, EurEau, de Europese Federatie van bedrijven in de nationale water- en afvalwatersector
 • Barbara Anton, Coördinator bij de internationale raad voor lokale milieuzaken, ICLEI

15.45 - 16.00

Pauze met drankjes

16.00 - 16.30

Van FOG naar energie

 • Dirk Kronemeijer, CEO & Founder GoodFuels.com

16.30 - 17.00

FOG Recovery and Uses

 • Karyn Georges, Head of Wastewater Consulting at Isle Utilities

17.00 - 17.30

Slotwoord

 • Michael O’Dwyer, CEO SwiftComply

17.10 - 19.00

Netwerkborrel

Waarom deelnemen

De European FOG Summit gaat dieper in op de volledige FOG-levenscyclus, vanaf de keuken tot in de recyclagefabriek. Kortom: je beleeft er een fantastische leerervaring.

Je ontdekt er het nieuwste wetenschappelijk onderzoek uit de sector en innovaties op het vlak van techniek, communicatie en de toepassing van nieuwe technologie.

Een greep uit de sprekers: vertegenwoordigers van horeca, watermaatschappijen en rioleringsbedrijven, maar ook grease managers en verschillende academici.

Voor wie is dit evenement bedoeld?

Van nutsbedrijven en hun leveranciers, lokale overheden, milieuadviseurs tot gezondheidsdeskundigen. Kortom: iedereen die interesse heeft in duurzaamheid en FOG is meer dan welkom op het evenement.

Locatie: Korte Ouderkerkerdijk 7, 1096 GB Amsterdam, Nederland.

Onze sprekers

The Interceptor Whisperer, ook bekend als Ken Loucks (Principal en lid van IW Consulting Service, LLC) is al sinds 1989 actief in de Noord-Amerikaanse FOG-sector. Hij is lid van de technische comités die de productnormen beheren voor vetafscheiders ASME A112.14.3, CSA B481 en IAPMO / ANSI Z1000 / Z1001 / Z1001.1. Hij is ook de auteur van de editie 2016-2017 van de American Society of Plumbing Engineers Data Book Volume 4, Plumbing Components and Equipment, Louck’s bevindingen staan in hoofdstuk 8 ‘Grease Interceptors.
Ken Loucks
Interceptor Whisperer
Tom Curran is docent aan de UCD School of Biosystems en de opleiding Food Engineering op de Universiteit van Dublin. Curran was een Fulbright Scholar (en won de TechImpact Award 2017-18) aan de North Carolina State University, waar hij een waarschuwingssysteem voor rioolblokkades ontwikkelde. Vandaag leidt hij ook het EU Horizon 2020 AgroCycle-afvalproject, dat wordt gedragen door 26 partners in Europa en China. Daarnaast schrijft hij over het toenemende gevaar van fatbergs.
Tom Curran
Lector aan de universiteit van Dublin
Met bijna 20 jaar ervaring in de watersector is Karyn Georges vooral actief op het domein van rioleringsnetwerken, afvalwaterzuivering en herwinning van grondstoffen. Zij is Head of Consulting (UK) bij Isle Utilities, een Britse consultancy agentschap voor innovatie en technologie met kantoren over de hele wereld. Isle werkt met technologiebedrijven, investeerders en eindgebruikers om innovatieve oplossingen tot leven te brengen. Recent geleden leidde mevrouw Georges een project om het UK Water Industry Research (UKWIR) rond FOG-beheer en FOG-inzameling.
Karyn Georges
Head of Wastewater Consulting at Isle Utilities
Als bureauhoofd zet ik mij in voor innovatief en effectgericht toezicht. Onder andere in de Horeca. Het beschermen van het riool is één van de focuspunten voor de DCMR. Verstoppingen van het riool zorgen namelijk voor milieuschade en overlast voor burgers en bedrijven. Dat willen we voorkomen. We werken met een gecombineerde interventie-aanpak: voorlichting, uitvoeren van inspecties en (waar nodig) inzetten van sancties. Voor ons is het essentieel om samen te werken met gemeenten en brancheorganisaties om (opstartende) horecaondernemers te bereiken.
Nienke de Wilde
Nienke de Wilde
Bureauhoofd inspectie en handhaving, DCMR Milieudienst Rijnmond
Pal in het centrum van Amsterdam ligt The Albus Hotel, een boetiekhotel dat een aantal groene initiatieven op haar palmares heeft staan. Denk bijvoorbeeld aan de vermindering van energie- en waterverbruik, maar ook de vermindering van afval. Het is ook de allereerste hotel dat geen CO2 meer produceert. Ze zijn trotse eigenaars van de Golden Green Key Certificate. Van der Meer is een multi-ondernemer dat iedere dag zijn steentje bijdraagt voor gemeenschap en het milieu. Hij heeft ook tonnen ervaring in de horecasector, is eigenaar van verschillende horecazaken en is ook voormalig lid van het KHN bestuur.
Taco van de Meer
CEO, The Albus Hotel
Jeroen leidt een team van 40 FTE’s. Zijn reinings- en inspectieteam staat in voor het dagelijks onderhoud van het Amsterdamse rioolnetwerk. De Boer kent het netwerk beter dan wie ook en is een van de eersten die gezien heeft van hoe fatbergs de afgelopen jaren een groeiend fenomeen zijn geworden. Waternet is het enige waterbedrijf in Nederland dat het hele watercyclus voor zijn rekening neemt: riool- en afvalwater, drinkwater, en oppervlaktewater. De dijken, grachten en sluizen van Amsterdam behoren ook tot de verantwoordelijkheden van Waternet.
Jeroen de Boer
Jeroen de Boer
Andrew Bird is een Brits-Canadese futuroloog met bijna twintig jaar ervaring in de FOG-sector. Hij studeerde af in de exacte wetenschappen en haalde met trots zijn diploma productontwikkeling. Bird kwam tijdens zijn masteropleiding Operational & Strategic Management in contact met FOG. De oprichter van hoofdfuturoloog bij Futurologies Consulting woont net buiten Toronto, waar hij als zelfstandig adviseur inzicht, innovatie en uitvoerende tips verschaft aan de FOG-sector. “The best way to predict the future is to create it!” zei Abraham Lincoln ooit en hij had gelijk. Bird trekt binnenkort naar de Canadese Standards Council!
Andrew Bird
Hoofdfuturoloog Futurologies Consulting
Barry Orr is verantwoordelijk voor het bereik en overzicht van het Canadese rioleringsnetwerk in London, Ontario. Hij heeft meer dan 24 jaar ervaring in thema’s zoals milieu en afvalwater. Orr is actief lid en vertegenwoordiger van de Municipal Enforcement Sewer Use Group in Ontario en maakt deel uit van de WEAO, de Canadese watermaatschappij. Daar bovenop maakt is hij voting committee member on Grease Interceptors B481 with the Canadian Standards Association. Hij schreef The Toilet Toll en Revisiting: The Toilet Toll , voor Water Canada Magazine. In de Canadese media wordt hij vaak geraadpleegd als expert wanneer het over riolering en fatbergs gaat. Hij is de go to man wanneer je niet weet of je iets mag doorspoelen.
Barry Orr
Watermaatschappij in London, Ontario
Ik ben manager van Riopact, een samenwerking tussen De Watergroep, het grootste drinkwaterbedrijf van Vlaanderen en Aquafin, dé referentie op vlak van rioleringen in Vlaanderen. Met Riopact zorgen wij voor het beheer en de uitbouw van het rioleringsstelsel in een 70-tal Vlaamse gemeenten. Met 10 jaar ervaring als ingenieur in drinkwaterprojecten en enkele jaren ervaring in de rioleringssector beheers ik de integrale waterketen. Een milieubewust en integraal waterbeleid is dan ook waar ik voor wil gaan!
Simon Stevens
Riopact
Cassandra Mac beheert the Tempe Grease Cooperative, een innoverende samenwerking tussen de stad Tempe en haar lokale horeca om FOG te bestrijden. Het is het allereerste programma ter wereld waarin een stad haar aanbesteding gebruikt om collectieve overeenkomsten vast te leggen en te beheren. Contracten waarin de prijs en kwaliteit van vetafscheiders onderhouden wordt. to establish and administer collective contracts which broker service quality and pricing for grease interceptor maintenance. Restaurants schrijven zich vrijwillig in en voldoen makkelijk aan de vereisten van de stad. Verder is het werk van Cassandra Mac en de Tempe Grease Cooperative onmisbaar in de nationale inspanning om gestolde FOG te gaan gebruiken in energieproductie.
Cassandra Mac
Management Assistant, City of Tempe
DWA is een technisch-wetenschappelijke niet-gouvernementale vereniging zonder winstoogmerk die opgericht werd in 1948 met 14.000 leden uit steden, bedrijven, universiteiten en overheidsdiensten. DWA heeft niet alleen bepaalde voorschriften en vereisten opgezet, maar richt ook opleidingen in. Het bedrijf is zowel een certificerende instantie en als uitgeverij. As a senior member of DWA since 1992, Rüdiger Heidebrecht contributed to the European Standardisation in Wastewater Engineering, and helped define the German Standards. Sinds het jaar 2000 is Heidebrecht ook CEO van een Rioolsanering trainingscentrum met vijf Duitse associaties die jaarlijks gemiddeld 140 ingenieurs kwalificeren.
Rüdiger Heidebrecht
Duitse maatschappij voor water, afvalwater en afval
Het team achter Water UK zet zich samen met bedrijven en toezichthouders in om klanten kraantjeswater aan te bieden van de hoogste kwaliteit en dat aan een eerlijke prijs. Het klimaat moet worden beschermd én verbeterd.
TBC
Britse Watervoorzieningsmaatschappij
Barbara Anton werkt voor het Europese secretariaat van ICLEI - de internationale raad voor lokale milieuzaken in Freiburg, Duitsland. Ze is er coördinator voor stedelijke watervoorziening binnen het team Duurzame Hulpbronnen, Klimaat en Veerkracht. Sinds 1995 is ze manager, trainer, bemiddelaar én adviseur in verschillende projecten, programma’s en evenementen binnen de sector van de stedelijke watervoorziening (inclusief teruggewonnen grondstoffen uit afvalwater). Alsook blauwe en groene infrastructuur, natuurvriendelijke oplossingen, aanpassing aan de klimaatverandering, en klimaat-compatibele groei, zowel in Europa als in andere regio’s ter wereld.
Barbara Anton
Coördinator bij de internationale raad voor lokale milieuzaken, ICLEI
EurEau is de Europese Federatie van bedrijven in de nationale water- en afvalwatersector. Op dit moment vertegenwoordigt EurEau meer dan 10.000 water en afvalwater operators uit 29 verschillende landen. EurEau wil meer aandacht voor het bedreigde watermilieu. Loebel benadert de sector vanuit de polyurethane isolatie, hij was namelijk acht jaar lang hoofdmanager van PU Europe. Daarvoor maakte hij deel uit van het sectorale beleid van de Europese SME associatie UEAPME. Via CEETB vertegenwoordigde hij de aannemers van het bedrijf op Europese niveau. Tussen 1994 en 1997 ontwikkelde Loebel maatregelen ter ondersteuning van kleine, Europese handel, ambachtelijke beroepen en bedrijven. Hij werkte hiervoor samen met de Europese Commissie.
Oliver Loebel
EurEau, de Europese Federatie van bedrijven in de nationale water- en afvalwatersector
Voor zijn tijd bij GoodFuels heeft Dirk 12 jaar lang gewerkt in de luchtvaartindustrie in Londen en Amsterdam. Zijn laatste rol vulde hij in als Vice President Business Innovation bij KLM. Duurzaamheid is de reden van het bestaan van GoodFuels. Daarom heeft het ook een eigen, onafhankelijk bestuur opgericht bestaande uit NGO’s en academici om toe te zien op de duurzaamheidsactiviteiten. Het bedrijf concentreert zich op de volgende sectoren waar geavanceerde biobrandstroffen de beste alternatief moeten bieden voor de vermindering van CO2: luchtvaart, scheepvaart en zwaar wegvervoer.
Dirk Kronemeijer,
CEO, GoodFuels
Andrew England is Manager Milieudienst bij Noonan en is verantwoordelijk voor het team dat momenteel tewerkgesteld is bij Irish Water. Engeland heeft meer dan tien jaar ervaring in de naleving en regularisering van Fat, Oil & Grease. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in de uitvoering en het beheer van Dublin’s FOG bronbeleid. In 2011, vroeg Secern Trent Water hem een aandeel te leveren in een test FOG inspectieprotocol in het Verenigd Koninkrijk. Recenter heeft hij een interessante presentatie gegeven op de jaarlijkse Britse Water FOG conferentie in 2017. Hij sprak over het gebruik van data om FOG te bestrijden. England behaalde een wetenschappelijke master in duurzame ontwikkeling aan het Technologisch Instituut in Dublin en is momenteel tewerkgesteld bij Irish Water, hij houdt er zich samen met zijn team bezig met het beleid rond afvalwater, bronnen en vergunning.
Andrew England
FOG Manager in de Dublin regio, Irish Water
Ik werk sinds 3 jaar voor Southern Water als netwerkbeschermings- en -handhavingsambtenaar. Ik was speciaal aangenomen om mee te werken aan het FOG & Unflushable Project dat zich richt tot horecazaken en om mee te helpen bij het onderzoeken van rioolblokkades, interne en externe overstromingen, vervuilingen en illegale lozingen. Mijn rol is het verzamelen, onderzoeken en handhaven van bewijsmateriaal in dit deel van het bedrijf, samen met onze klanten om lopende rioolblokkades en schade aan de infrastructuur te voorkomen, te verminderen en uiteindleijk te stoppen. Als onderdeel van deze functie heb ik contact gelegd met een aantal van de grote nationale en internationale horecaverenigingen, en heb ik met collega's van de vetaannemersindustrie samengewerkt om het probleem van FOG op een hoger niveau te behandelen om een consistente aanpak voor al deze bedrijven op te zetten. De afgelopen 32 jaar heb ik gewerkt in het leger en de rechtshandhaving.
Stephen Edwards,
Infrastructuurbescherming en Handhaving bij Southern Water
Michael’s ervaring met de sector is ongeëvenaard, zeker op vlak van FOG naleving en reglementering. Tien jaar geleden werkte hij bij het stadsbestuur van Dublin, waar hij instond voor Europa’s eerste beleid tegen Fat, Oil & Grease. Ontevreden met de bestaande mogelijkheden, ontwikkelde O’Dwyer een spiksplinternieuw programma om bestaande fatbergs te elimineren. Geboren in Ierland, maar O’Dwyer woont momenteel in Californië met zijn gezin.
Michael O'Dwyer
SwiftComply CEO

Over ons

De European FOG Summit is een initiatief van SwiftComply, met de ondersteuning van de Europese Unie (H2020) en wordt gehost bij Stichting Waternet

In 2008 creëerde onze CEO Michael O’Dwyer, toen nog ingenieur voor de Ierse hoofdstad Dublin, een nieuw regelgevingsprogramma dat een steeds groeiend probleem moest oplossen: vet en olie in de riolen onder Dublin.

Dit programma richtte zich op horecazaken, omdat zij de grootste veroorzakers zijn van de zogeheten ‘fatbergs’ of vetklompen. Dit is in veel gevallen te wijten aan het ontbreken van een vetafscheider.

Michael zag hoe het regelgevingsprogramma sterk afhankelijk was van analoge processen die tijdrovend en inefficiënt waren. Hij besloot om een platform te bouwen voor horecazaken, vetinzamelaars én de overheid.

Dit digitale platform moest het volledige proces van handhaving sterk vereenvoudigen. Dit platform zou elke partij in staat stellen om bij te dragen aan de verbetering van hun stad en tegelijkertijd best practices te bevorderen.

Vandaag, 10 jaar na de implementatie van het FOG-programma, is Dublin erin geslaagd de fatbergs te reduceren met 95%.

Krachten bundelen tussen overheden en private stakeholders kunnen ervoor zorgen dat ondergronds vet niet de volgende plastic soup worden.

Ook andere steden in het VK en de VS stellen vandaag hun FOG-programma op punt met SwiftComply. In 2018 rondden we In Amsterdam de eerste pilot af: Vetstrijder. De resultaten zijn veelbelovend én er is een vervolg in de maak.

Het werk is echter nog niet gedaan, en is van lange adem.

Our highlights

Over FOG

FOG staat voor Fat, Oil & Grease. De eerste twee woorden kun je letterlijk vertalen naar het Nederlands: vet en olie. In het derde schuilt echter een nuance, waarvoor we in onze taal nog geen ander woord hebben.

 • Fat (vet) is een vaste substantie, en altijd van dierlijk oorsprong. Het wit randje van een stuk spek is in dit geval fat.
 • Oil (olie) is vloeibaar en kan zowel dierlijk, plantaardig (bv. olijfolie) of mineraal zijn (bv. aardolie).
 • Grease (ook vet) gebruiken we vooral in de betekenis van vetstpoor, iets dat kan worden gedetecteerd maar niet kan worden gebruikt. Bijvoorbeeld: Als je vet met je handen aanraakt, krijg je grease op de vingers. Een pizza in een doos of een stuk papier laat een vettige markering achter: ook dat heet grease.

FOG zorgt voor grote problemen in het rioolnetwerk van heel wat wereldsteden. Als restproduct van voedselproductie en -bereiding wordt FOG gezien als de oorzaak van 50-75 % van alle inline rioolblokkades. Het probleem is soms zo groot dat dit de volgende plastic soup kan worden.

Registreer je nu

Toegang tot de European FOG Summit is gratis voor overheidsmedewerkers. Ook regulerende agentschappen en privébedrijven zijn meer dan welkom op het event. Contacteer ons voor tickets of voor meer details over het evenement.

Onze Partners

Locatie

OPENBAAR VERVOER

Het openbaar vervoer in en rond Amsterdam is eersteklas. Wij zijn alvast fans.  Bovendien is er een metrostation op wandelafstand van Waternet. Elke vijf minuten brengt een metro je van of naar het Centraal Station in Amsterdam.

Reis je naar Amsterdam vanaf de luchthaven van Schiphol? Neem dan de trein naar het Centraal Station. De rit duurt ongeveer 20 minuten. Aan het Centraal Station neem je metrolijn 51, 52, 53 of 54. Na een kwartiertje stap je af in station Spaklerweg.

Daarna nog vijf minuutjes wandelen en je bent gearriveerd.

 • Schiphol > Centraal Station train: +/- 20 minutes
 • Centraal station > station Spaklerweg metro: +/- 15 minutes
 • station Spaklerweg > Waternet walk: <5 minutes
MET DE WAGEN

Waternet is bijzonder vlot bereikbaar met de wagen. Er is ook meer dan voldoende parkeergelegenheid rondom het gebouw.

Close Menu