De belangrijkste wapens in de strijd tegen FOG

Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google

Continue in English.

Oplossingen voor het complexe probleem van vet en olie (FOG: Fat, Oil and Grease) in onze riolen variëren, afhankelijk van waar je je in de wereld bevindt. Maar experts zijn het er over eens dat drie zaken cruciaal zijn: communicatie, samenwerking en voorlichting. Deze drie zaken zijn vaak de basis van veel FOG-projecten die veelbelovende resultaten boeken.

Tijdens onze European FOG Summit 2019, die in maart in Amsterdam gehouden werd, hoorden we inspirerende succesverhalen uit de hele wereld.

Barry Orr, voorlichter riool en controle-inspecteur in City of London, Ontario, Canada, leidt sinds 2008 een spraakmakend voorlichtingsproject en is internationaal toonaangevend op het gebied van FOG. Het programma bestond onder andere uit de introductie van een beker met daarop boodschappen die mensen voorlichtten over het belang van het op de juiste manier weggooien van FOG. Inwoners werden gevraagd om FOG in de beker te doen en het in de afvalbak te gooien of in te leveren bij een milieustraat. Na de start van de campagne is Barry internationaal de referentie op het gebied van FOG geworden. Hij wordt overal ter wereld regelmatig uitgenodigd om te spreken over FOG op evenementen of met internationale media.

Zijn proactieve benadering van inwonerbetrokkenheid heeft fantastische resultaten opgeleverd.

Barry vertelde het publiek: “Vroeger had 40% van de blokkades in ons stelsel te maken met FOG en hadden we een lijst van 101 locaties die we vaker moesten controleren. Met trots kan ik zeggen dat die lijst teruggebracht is naar 26 locaties. We hebben al vier jaar geen FOG-gerelateerde blokkades  meer. Ik heb een passie voor het beschermen van mijn gemeenschap. Mijn gemeenschap is niet alleen London, niet alleen Ontario en niet alleen Canada; het is de wereld. We beschermen niet alleen het milieu, maar besparen ook geld; het geld van de belastingbetaler.”

Stephen Edwards is een stelselbeschermings- en handhavingsfunctionaris bij het Britse Southern Water, die een vergelijkbaar klantbetrokkenheidsprogramma hebben. Stephen’s team werd in 2015 opgericht om particuliere klanten en horecabedrijven aan te spreken; proactief en reactief.

Stephen zei: “We gingen naar gebieden met ‘FOG-hotspots’, lichtten klanten voor en communiceerden onze boodschap van deur tot deur en via presentaties. Het is ook onze taak om de 27.000 horecazaken in ons gebied voor te lichten. Voorlichting is zo belangrijk. Ons werk heeft ons bedrijf 11,2 miljoen pond (ruim 12,1 miljoen euro) bespaard. Het gaat de goede kant op – en er is nog veel te doen.”

Samenwerking is de sleutel tot het werk van Cassandra Mac bij de Tempe Grease Cooperative, een unieke en innovatieve samenwerking tussen de gemeente Tempe in de VS en de daar gevestigde horecazaken, gericht op het beheersen van FOG en vetafscheiders.

Vetproducerende bedrijven die zich vrijwillig aansluiten bij de coöperatie beloven om te zorgen en te betalen voor het onderhoud aan hun vetafscheiders. In ruil daarvoor krijgen ze onderhoud van hoge kwaliteit tegen een lage prijs, omdat de inkopers van de gemeente namens hen over de prijs van het onderhoud onderhandelen.

Cassandra: “Het draait allemaal om partnerschap. We werken samen met ophalers, restaurants en waterbedrijven, allemaal voor hetzelfde doel. Perfecte communicatie is niet mogelijk, maar ik denk dat het helpt als alle neuzen dezelfde kant op staan en als we de omslag kunnen maken van handhaving naar partnership, voorlichting en samenwerking.”

Ongeveer 20% van de restaurants in de omgeving hebben zich aangemeld, maar Cassandra hoopt dat er snel meer volgen.

“Mensen betrekken en voorlichten is enorm belangrijk. We hebben hier een geweldige kans op bewustwording.”

Andere bezoekers op de FOG Summit over hun ideeën over het belang van communicatie, voorlichting en samenwerking.

FOG is een echt nicheonderwerp en komt alleen in het nieuws als er iets vreselijks gebeurd is, zoals een enorme vetophoping. We moeten de bewustwording verhogen zodat iedereen weet dat dit probleem zich niet beperkt tot één land, maar dat het zich voordoet in de hele wereld.

Oliver Loebel, Secretaris-generaal bij EurEau, de Europese federatie van nationale organisaties in de (afval)watersector

 

We moeten het personeel van de waterbedrijven opleiden en de mensen op straat voorlichten. Burgers moeten weten wat ze wel en niet in het toilet kunnen gooien.

Rüdiger Heidebrecht, Duitse Vereniging voor Water, Afvalwater en Afval (DWA)

 

Rioolmanagementbedrijven moeten echt samenwerken met gemeenten om het FOG-probleem te bestrijden. Samenwerking is noodzakelijk.

Simon Stevens, manager bij Riopact

 

We moeten met elkaar, én onze klanten communiceren en hen voorlichten over het feit dat we een probleem hebben. Zij denken dat er geen probleem is, maar dat is er wel. We hebben een groot probleem.

Jeroen de Boer, teamleider bij Waternet

 

Communicatie betekent dat je gedrag wil beïnvloeden. Dus maak het makkelijk voor mensen om  hun gedrag te veranderen. Dit onderwerp wordt steeds zichtbaarder in de hele keten.

Barbara Anton, coördinator Urban Water Management, ICLEI European Secretariat, Duitsland

 

We kunnen van jongs af aan beginnen en lesprogramma’s introduceren die laten zien hoe groot het FOG-probleem is en wat je er thuis aan moet doen. Onderwijs is enorm belangrijk. Niet alleen aan de burgers, maar ook horecazaken. In de horeca is het verloop van personeel hoog, en ze spreken verschillende talen; het is een internationale business. Binnen één restaurant worden soms wel 10 talen gesproken, dus het is belangrijk om plaatjes en posters te gebruiken om het personeel snel uit te leggen wat ze moeten doen.

Tom Curran, directeur van het masterprogramma Milieutechnologie op University College Dublin

 

Ik denk dat het belangrijk is om niet alleen op regelgeving te focussen. Richt je ook op voorlichting – vertel mensen waarom het zo belangrijk is.

Nienke de Wilde, hoofd Inspectie en Handhaving bij DCMR Milieudienst Rijnmond