4-5 Maart | Amsterdam

Welkom op de European FOG Summit 2020

Vorig jaar lanceerden we de allereerste European FOG Summit. We willen veranderen hoe mensen denken over FOG (fat, oil and grease, olie en vet in onze rioolstelsels) – en wij geloven dat dat alleen bereikt wordt door hen voortdurend te benaderen en voor te lichten.

Daarom organiseren we een tweede European FOG Summit in 2020 – en we nodigen nóg meer innovatievelingen en experts uit over de hele wereld om eraan deelnemen.

Days
Hours
Minutes
Seconds

Een kans om te praten

Houd het gesprek gaande’ was de boodschap tijdens de vorige European Fog Summit. De conferentie in 2020 is de perfecte plek om te blijven praten. Experts en innovatievelingen uit de hele wereld kunnen hier discussiëren, debatteren en luisteren naar wat hun collega’s in het afgelopen jaar hebben geleerd. We kijken er naar uit om wederom een diverse mix van experts te mogen verwelkomen. Experts uit de hele wereld op de gebieden van voorlichting, horeca, waterbedrijven, FOG-management, duurzaamheid, klantbetrokkenheid en meer.

Kennis en ervaring uitwisselen

Start een gecoördineerde groep die zich exclusief bezighoudt met FOG, consistente boodschappen afstemt en succesvolle methoden uit de hele wereld deelt.’ Of ‘Verplicht FOG-training voor al het keukenpersoneel’. Dit is slechts een greep uit de ideeën die voort kwamen uit onze conferentie in 2019. De deelnemers op ons volgende event zullen op de hoogte gesteld worden van updates en voortgang, de nieuwste innovaties en uiteraard hun eigen inspirerende ideeën kunnen delen met collega’s uit de hele wereld.

Programme and line-up

Day 1

09.00 - 09.30

Registratie

 • Koffie en netwerken

09.30 - 09.45

Welkom

 • Renze van Houten (Waternet)

09.45 - 10.00

Opening & Innovators Introductions

 • Lily Van Hende, Country Manager (SwiftComply)

10.00 - 10.45

Nederlandse regelgeving in FOG Management

 • Nienke de Wilde, Lead Inspection & Enforcement (DCMR)
 • Thinka Lapre, Policy Advisor (Waternet)
 • Tjits van Lent, Behavioural Change Expert (Waternet)

10.45 - 11.30

Britse regelgeving in FOG Management

 • Stephen Williams (Southern Water)

11.30 - 12.00

Amerikaanse regelgeving in FOG Management

 • Michael O’Dwyer, CEO & Founder (SwiftComply)

12.00 - 13.00

Lunch & Innovation Exhibits

 • Warme lunch en netwerken

13:00 - 14:00

Panel: Internationale perspectieven in de strijd tegen fatbergs

 • Moderator: Tom Freyberg, (Aquatech Global)
 • Stephen Edwards (Southern Water)
 • Enda Collins (Irish Water)
 • Teresa Lewis (City of Carmel)
 • Dr. Tom Curran (University College Dublin)

14.00 - 14.40

FOG, doorspoelbaarheid en fake nieuws

 • Clare Pillinger 

14.40 - 15.00

Koffiepauze

 • Refreshments and networking

15.00 - 16.00

Grondstoffenherwinning: is biodiesel het antwoord?

 • Moderator: David Greenfield (SOENECS)
 • Steven Wante (Suez)
 • Karyn Georges (Isle Utilities)
 • Dickon Posnett (Argent Energy)

16.00 - 16.30

Panel: gedurfde stellingen deel I

 • Lily Van Hende (SwiftComply)

16.30 - 16.35

Besluit

 • Lily Van Hende (SwiftComply)

16.35 - 17.55

Netwerkreceptie

19.00

Dinner

 • Locatie nog te bevestigen (aparte registratie)

Day 2

09.00 - 09:10

Deuren open

 • Lily Van Hende, Country Manager – SwiftComply

09.05 - 09.50

[Titel nog te bevestigen]

 • Tom Curran, Lecturer – UCD School of Biosystems & Food Engineering

09.50 - 10.35

Fatbergs in Amsterdam: Herwinning, Hergebruik en Kosten

 • Bas de Nijs – Waternet

10.35 - 10.50

Koffiepauze

10.50 - 11.35

De werkelijkheid van het runnen van een horecazaak

11.35 - 12.00

Besluit

12.00 - 12.30

Lunch

 • Lunch en netwerken

12.30 - 13.00

Vertrek: Tour Achter De Schermen

13.00 - 14.00

Tour Achter De Schermen: Waternet RWZI

 • Alex Veltman and Bart Kleijman (Waternet)
  Max capacity: 20 guests

Our Speakers

Mick O'Dwyer
Founder and CEO (SwiftComply)

Mick O'Dwyer is CEO en oprichter van SwiftComply. Hij heeft een ongeëvenaarde ervaring met FOG-compliance en -regelgeving. Michael werkte eerder bij de Dublin City Council, waar hij het eerste FOG-programma van Europa ontwikkelde. In 2012 heeft Michael Evolution Environmental Services opgericht, een milieuadviesbureau dat gespecialiseerd is in het opzetten van FOG-controleprogramma's. Michael is een veelgevraagde spreker en draagt vaak bij aan conferenties en evenementen in de branche, waaronder het jaarlijkse WEF FOG-seminar. Michael heeft een MBA van Smurfit Business School en een Bachelor in Engineering van University College Dublin.

Tom Curran
Director of MSc Environmental Technology Programme (University College Dublin)

Tom Curran is docent aan UCD School of Biosystems and Food Engineering aan University College Dublin. Hij was een Fulbright Scholar (TechImpact Award 2017-18) aan de North Carolina State University om een waarschuwingssysteem voor verstoppingen in het riool te ontwikkelen. Hij leidt het EU Horizon 2020 AgroCycle-afvalproject met 26 partners in Europa en China. Hij draagt bij aan verschillende media-artikelen over fatbergs.

Karyn Georges
Head of Wastewater Consulting (Isle Utilities)

Karyn Georges heeft bijna 20 jaar ervaring in de watersector, gericht op rioolnetwerken, afvalwaterzuivering en herwinnng van grondstoffen.. Ze is Head of Consulting (VK) binnen Isle Utilities, een adviesbureau voor innovatie en technologie met kantoren over de hele wereld. Isle werkt samen met technologiebedrijven, investeerders en eindgebruikers om innovatieve oplossingen tot leven te brengen. Onlangs leidde Karyn een projectteam om het UK Water Industry Research (UKWIR) project over FOG Control en FOG Collection te leveren.

Bas de Nijs
Werktuigbouwkundig ingenieur/riools (Waternet)

Bas de Nijs is werktuigbouwkundig ingenieur en is sinds 1994 gespecialiseerd in rioolnetwerkberekeningen in Amsterdam. Zijn expertisegebieden zijn: het identificeren en rechtvaardigen van kosteneffectieve verbeteringen voor rioolsystemen en het oplossen van stedelijke overstromings- en riooloverstortgerelateerde vervuilingsproblemen. Sinds 2015 liggen zijn verantwoordelijkheden in de dagelijkse operatie van de rioolgemalen samen met de rioolnetwerken, overstorten en RWZI's.

Teresa Lewis
Teresa Lewis
Manager of Customer Relations (City of Carmel Utilities)

Met meer dan 37 jaar ervaring op het gebied van afvalwater heeft Teresa een klasse IV afvalwateroperatorcertificering, een voorbehandelingscoördinatorcertificering en een graad in analytische chemie. Teresa is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van de City Sewer Use Ordinance & the Industrial Pretreatment Program. Het programma zorgt ervoor dat lozingen van afvalwater voldoen aan nationale, lokale en federale mandaten.

Tjits van Lent
Behaviour Psychologist (Dijksterhuis & van Baaren - on behalf of Waternet)

Tjits van Lent is gedragspsycholoog en is gespecialiseerd in gedragsverandering. Ze werkt momenteel bij Dijksterhuis & van Baaren, een bureau in gedragsverandering, op het gebied van afval, milieu en gedrag. Samen met Waternet voert ze een project uit om inzicht te krijgen in de psychologische factoren die ten grondslag liggen aan het gedrag van mensen met betrekking tot bakvet, frituurvet en vochtige doekjes. Daarnaast onderzoeken ze in dit project hoe deze gedragsfactoren beïnvloed kunnen worden.

Thinka Lapre
Health & Safety Advisor (Waternet)

Thinka werkt sinds 2001 met Waternet en heeft uitgebreide projectmanagementervaring op verschillende gezondheids- en veiligheidsgebieden. Dit omvat het "International certified Model of Good Practice" en verschillende veiligheidsbewustzijnsprogramma's. Thinka leidt het project "FOG and Wet Wipes", dat werkt aan de verbetering van de gezondheid en veiligheid van de werknemers in riool- en afvalwaterinstallaties.

Nienke de Wilde
Lead Inspection and Enforcement (DCMR Milieu Rijnmond)

Als bureauhoofd Inspectie en Handhaving zet ik me in voor innovatief en effectief toezicht. Onder andere in de Horeca. Het beschermen van het riool is een van de aandachtspunten voor de DCMR. Verstopte riolen veroorzaken milieuschade en ongemak voor zowel burgers als bedrijven. Dat willen we voorkomen. We werken met een gecombineerde interventiemethode: informatie en preventie, inspecties uitvoeren en (waar nodig) sancties inzetten. Voor ons is het essentieel om samen te werken met gemeenten en brancheorganisaties om (startende) horecaondernemers te bereiken.

Tom Freyberg
Content Director (Aquatech Global)

Tom Freyberg is de oprichter en directeur van Atlantean Media. Als bekroonde milieujournalist zijn zijn artikelen onder andere gepubliceerd in The Times, The Guardian en CNN. Na zijn afstuderen werkte hij vijf jaar aan duurzame energie, recycling en afval voordat hij naar de internationale watermarkt ging als hoofdredacteur van het tijdschrift Water & Wastewater International (WWi). Gedurende deze tijd behandelde hij spraakmakende interviews, waaronder de minister van Milieu van Singapore, Vivian Balakrishnan en Robert F. Kennedy Jnr. In de zomer van 2018 lanceerde hij Atlantean Media, een internationaal bedrijf voor het maken van digitale inhoud ten behoeve van de milieu-industrie, met een bijzondere focus op water. Via Atlantean fungeert Tom als contentregisseur voor Aquatech Global Events en fungeert hij ook als contentstrateeg voor een nieuwe lange documentaire, Brave Blue World, met Matt Damon

Lily Van Hende
Country Manager Europe (SwiftComply)

Met een professionele achtergrond in de horeca-, afval- en technologie-industrie, heeft Lily een hart voor innovatie en duurzaam ondernemerschap. Bij Suez heeft ze overheden van verschillende niveaus zoals lokale gemeenten, de Europese Commissie en verschillende ministeries in België geholpen om op een verantwoorde en duurzame manier met afval om te gaan. Haar ticket naar Google in Dublin heeft haar ogen geopend als het gaat om kansen die gepaard gaan met technologie om bedrijven te laten floreren. Vandaag bij SwiftComply is ze overtuigd dat moderne milieu-uitdagingen op een efficiënte en slimme manier kunnen worden aangepakt. Door samen te werken met overheden kunnen zij en het hele team ondernemers beïnvloeden en onderwijzen over de risico's en gevaren die onder onze voeten groeien.

Stephen Edwards
Network Protection and Enforcement (Southern Water)

Sinds 4 jaar werkt Stephen als Network Protection and Enforcement Officer voor Southern Water. Specifiek werkt hij aan het FOG & Unflushable-project dat zich bezighoudt met horecabedrijven en assisteerde bij het onderzoek naar rioolblokkades, interne en externe overstromingen, vervuilingen en illegale verbindingen. Mijn rol bestaat erin om bewijsmateriaal te verzamelen, onderzoeken en te handhaven binnen dit onderdeel van het bedrijf, en samen te werken met onze klanten om voortdurende rioolblokkades en schade aan onze infrastructuur te voorkomen, verminderen en stoppen. Als onderdeel van deze rol houdt hij contact met enkele van de belangrijkste nationale en internationale horecabedrijven en werkt hij samen met collega's van de afvalsindustrie om het probleem van FOG op een hoger niveau aan te pakken. De afgelopen 32 jaar heeft hij gewerkt als militair en wetshandhaver.

Steven Williams
Network Protection & Enforcement (Southern Water)

Steve werkt sinds 2013 voor Southern Water als Network Protection and Enforcement Officer. Als onderdeel van het FOG & Unflushables Project werkt hij op het gebied van industriële afvaldiensten, en als als handhaver voor Trade Effluent, Tankering en Recovery door derden.

Steve onderzoekt rioolmisbruik en -misbruik door zowel handelaren als voedselbedrijven, en helpt bij het onderzoek naar rioolblokkades, interne en externe overstromingen, vervuilingen en illegale verbindingen. Deze informatie en aanpak wordt gestuurd door de hele waterindustrie in de UK via de groep Rioleringsnetwerkmisbruikpreventie (SNAP), het FOG Forum (British Water) en met alle Britse water- en rioolbedrijven via het netwerkbeschermingsforum, dat in 2018 is gestart waar Steve voorzitter van is. Voorheen was Steve 30 jaar politieagent, waarvan de laatste 16 als politiehondengeleider.

Enda Collins
Source Control Regional Lead (Irish Water)

Enda Collins heeft meer dan 16 jaar ervaring in de watersector, waaronder waterbehandeling, afvalwaterbehandeling, gemalen, slibbehandelingstechnieken, veiligheidsaudits en -inspecties en beheer van afvalwaterstromen. Hij heeft een eredoctoraat in Civiele Techniek en staat lokaal aan het hoofd van Bron Controle voor de regio Eastern Midland, verantwoordelijk voor de naleving van Trade Effluent. Enda beheert ook het Dublin FOG-inspectieprogramma en werkt actief mee aan de ontwikkeling en implementatie van een nationaal FOG-reductieprogramma voor Irish Water.

Clare Pillinger
Communications Consultant (Clare Pillinger Communications Consultancy Limited)

Bij Anglian Water heeft Clare een maatstaf uitgewerkt rond de doorspoeling in de Britse waterindustrie. Als voormalig journalist begon ze haar eigen communicatiebedrijf dat gespecialiseerd is in PR op vlak van milieu waarbij ze stuurt oppositieve gedragsverandering.

Clare heeft meer dan 15 jaar ervaring in de watersector, gericht op resultaatgerichte projecten op het gebied van FOG-beheer, niet-oplosbare materialen en verborgen plastics. Om riviervervuiling te onder de aandacht te brengen, riep Clare de Shopping Trolley Art-project in het leven dat mensen stimuleert om een rivieroever te adopteren en het gezamenlijke plan van RiverCare, Keep Britain Tidy en Anglian Water te promoten.
She has over 15 years’ experience in the water industry focussing on result driven projects in grease management, unflushables and hidden plastics. To highlight river pollution, Clare commissioned the multi -award winning Shopping Trolley Art project encouraging people to adopt a riverbank and promote RiverCare, Keep Britain Tidy and Anglian Water’s joint scheme.

David Greenfield
Managing Director (SOENECS)

David is verantwoordelijk voor Externe Zaken in Europa voor de "Circular Economy Club (CEC)", hij is ook mentor en organisator van CEC London, mede-organisator van Circular Brighton & Hove, hij is niet-uitvoerend voorzitter van de CIWM Enterprises Bestuur, Trustee en directeur van Freegle, voorzitter van het ICE Resource Management Panel, overheidsadviseur bij DEFRA en MHCLG en adviseur en voormalig voorzitter van de National Waste Network Chairs (WNC).

David is ook directeur en oprichter van SOENECS, een onderzoeks- en innovatiebureau in 2014 na 15 jaar in leidinggevende functies bij de lokale en regionale overheid. SOENECS biedt strategisch onderzoek, advies, training, oplossingen, vertegenwoordiging en facilitering op het gebied van circulaire economie, milieuaudits, afval- en grondstoffenbeheer.

Dickon Posnett
Director of Corporate Affairs (Argent Energy)

In 2005 startte Dicon bij Argent Energy als ontwikkelingsdirecteur tijdens de bouw van hun Schotse biodieselfabriek, de allereerste talg-tot-biodieselfabriek in de EU. Vandaag is hij directeur van Corporate Affairs, en is hij nauw betrokken bij wet- en regelgevingsaangelegenheden en werkt hij aan de verschillende kaderingen voor het koolstofvrij maken van transport, dat steeds belangrijker wordt voor de toekomst van hernieuwbare brandstoffen. Naast de belangenbehartiging op EU-, Nederlands en VK-niveau is Dickon vice-president van de European Biodiesel Board (EBB), waarin hij ook de EU Advanced Biodiesel-groep van bedrijven leidt. Hij is bestuurslid van EWABA, de vereniging voor afval-tot-biodiesel en hij is voorzitter van de biobrandstoffensector, een industriebrede groep die een enkele database ontwikkelt en implementeert voor transparante biobrandstoffen in heel Europa. Dit werk wordt gezien als een cruciaal onderdeel van de industrie om alle biobrandstoffen duurzaam en redelijk verhandeld te houden.

Steven Wante
Waste Flow Manager (Suez)

Als Project en Material Resource manager wordt Steven dagelijks geconfronteerd met de meest uiteenlopende afvalstromen van de industriële en particuliere markt. Alle verbruikte materialen worden vroeg of laat in het afval gegooid. Dit eindpunt als gebruiksartikel is het beginpunt bij SUEZ. Voor deze afvalstromen zoekt het team van Steven naar de beste recyclingtechniek binnen SUEZ. Omdat er veel soorten afval zijn met zeer verschillende verwerkingstechnieken, heeft Steven zich gericht op specifieke subgroepen van organisch afval zoals GFT, groenafval, slib, olie en vetten, voedselresten.

Laura Su
UK Director (SwiftComply)

Nadat ze enkele jaren geleden haar weg naar de industrie had gevonden, heeft Laura een passie ontwikkeld voor alles wat met water te maken heeft. Beginnend in drinkwater, heeft ze ervaren hoeveel regelgeving nodig is om een efficiënte watersector te besturen en de gevolgen die watermisbruik kan veroorzaken voor de gezondheid van mens en milieu.

Laura is lid geworden van SwiftComply in 2019 om de Britse activiteiten te leiden en heeft de cirkel afgerond over de uitdagingen waarmee de industrie wordt geconfronteerd. Ze is een voorstander van positieve verandering, en is daarnaast een fervent voorstander van vrouwen in de watersector.

Dr. Mar Batista
Technical Manager (British Water)

Mar is verantwoordelijk voor technische waterinitiatieven en focusgroepen van British Water op verschillende gebieden in de watersector: innovatie, duurzaam waterbeheer, afvalwaterzuiveringsinstallaties, realtime monitoring, microverontreinigingen, data & analyse en FOG. Momenteel verzorgt leidt Mar het bureau van de UK Grease Contractors Association (GCA) en de FOGWISE-groep. Als raadgever begon Mar in de waterindustrie in 2005 in de irrigatiesector in Spanje. Ze heeft een breed inzicht over de huidige water- en milieu-uitdagingen vanwege haar opleiding tot landbouwingenieur en haar doctoraatsopleiding in milieuwetenschappen en duurzame waterbehandeling.

Natalia Jawiarczyk
Engineering Researcher (Cranfield University)

Natalia heeft 10 jaar onderzoekservaring opgedaan met betrekking tot bioprocestechnologie. Ze heeft gewerkt aan een project met betrekking tot de productie van Cascade-eiwitten uit insecten (Cranfield University, het VK), de productie van microalgale biobrandstoffen (Universiteit van Almeria, Spanje) en biochemische analyse van bacteriële lipidenmarkers (Polish Academy of Sciences, Polen).

Natalia kwam in oktober 2017 bij Canfield Water Institute. Het doel van Natalia's EngD-project - als onderdeel van het Industrial Doctorate Center for the Water Sector (ICD STREAM) - is om vast te stellen hoe vet-, olieafzettingen (FOG) zich vormen in het rioolnetwerk en hoe ze kunnen effectief worden beheerd met behulp van bio-additieven. Ze concentreert zich op het begrijpen van de factoren die bijdragen aan afzetting om nauwkeurige targeting van bio-additieve strategieën mogelijk te maken.

Our Partners

Verhalen van de vorige summit

Onze summit in 2019 was het toneel van inspirerende sprekers uit de hele wereld, waaronder:

Cassandra Mac, die de Tempe Grease Cooperative, Arizona, VS runt, een uniek partnerschap tussen vervoerders, restaurants, lokale autoriteiten en nutsbedrijven.
Cassandra Mac
Outreach en controle-inspecteur, City of London, Canada, wiens gemeenschap al vier jaar geen FOG-gerelateerde rioolblokkade heeft gehad, dankzij zijn betrokkenheidsprogramma.
Barry Orr
Taco van der Meer, die het Albus Hotel in het centrum van Amsterdam heeft opgericht. The Albus is het eerste hotel in Europa dat geen CO2 produceert.
Taco van der Meer

Innovatie

We zijn steeds op zoek naar nieuwe manieren om FOG aan te pakken. Van nieuwe toestellen die zorgen dat FOG het riool niet eens bereikt, tot innovatieve technologieën waarmee we FOG kunnen inzamelen en hergebruiken, evenals nieuwe manieren om met inwoners en bedrijven te communiceren en ze te betrekken. In 2020 zullen we horen over enkele spannende nieuwe ontwikkelingen die duurzame oplossingen kunnen bieden en onze manier van werken zullen veranderen.

Nieuw onderzoek

Op onze laatste conferentie in 2019 sprak lector Tom Curran van University College Dublin over enkele fascinerende onderzoeken waarin het FOG-probleem diepgravend werd behandeld. Tom sprak zijn wens uit voor een hechtere samenwerking tussen academici en de industrie. Onze European FOG Summit 2020 is het perfecte platform om nieuwe onderzoeken te delen.

2019 feedback

Speakers
4/5
Topics
4/5
Location
5/5

“Mensen samenbrengen om ideeën, kennis en ervaring uit te wisselen is een belangrijke stap naar het antwoord op de FOG-uitdaging in Europa. Wij zijn Waternet als gastheer dankbaar om de European FOG Summit voor de tweede keer te houden, en kijken uit naar een verrijkend evenement.”

Mick O'Dwyer | SwiftComply CEO en medeoprichter

Tickets

Gemeenten/Waterbedrijven

Gratis

Registratie is nodig, gelieve een email te sturen naar lily.vanhende@swiftcomply.com

Academici, studenden en NGO's

€150

Bedrijven

€250

* Toestemming voor het gebruik van fotografische afbeeldingen en videografische opnames

Registratie en deelname aan, of deelname aan, de Europese FOG-top en andere activiteiten vormen een overeenkomst door de registrant voor het gebruik en de distributie van SwiftComply (nu en in de toekomst) van het beeld of de stem van de registrant of de deelnemer in foto’s, videobanden, elektronisch reproducties en geluidsbanden van dergelijke evenementen en activiteiten.

Summit 2020

Standhouder

Als standhouder komt u tijdens de European FOG Summit in contact met de mensen die er toe doen in uw branche.

Tarief

Inclusief:

 • 1 tafel en 2 stoelen
 • 2 toegangstickets
 • 90 seconden pitch op het sprekerspodium

€750

4-5 Maart | Waternet, Amsterdam

Press enquiries:

Lily Van Hende
Country Manager
M: +31 613828903
E: lily.vanhende@swiftcomply.com

Close Menu